Ek 2020: opportuniteit voor uw zaak?

EK 2020: een opportuniteit voor de Horeca in Vlaanderen?

Op vrijdag 12 juni 2020 wordt het startschot gegeven van het EK. Het wordt een speciale editie want de matchen gaan maar liefst door in 12 verschillende Europese landen. België is jammer genoeg geen gastland, dat even terzijde.

Verwacht deze keer maar weer een stortvloed aan locale initiatieven zoals pop-up cafés, schermen op marktpleinen, fuiven en feesten. Zeker als België diep doorgaat tot in de finale. Vroeger kwam iedereen tot in je zaak. Nu is dat door deze locale initiatieven een pak moeilijker geworden. Hoe pik je als horecazaak een graantje mee van het succes?

Ik zend de wedstrijden van de Rode Duivels uit, dat is toch genoeg, niet?

Wel, dat is een begin! Maar wil je écht een volle zaak tijdens het EK? Dan helpt het om extra acties op te zetten. Je klanten zullen je er dankbaar voor zijn en zo heb je meteen een streepje voor op de concurrentie!

Lees hier onze nuttige tips die ervoor zorgen dat jouw zaak eruit springt tijdens het EK:

1. Voorzie snacks tijdens de wedstrijd
Bak tijdens de belangrijkste wedstrijden gefrituurde snacks of frieten en deel deze gratis uit aan jouw klanten. Veel bier, friet en voetbal. Beter wordt het niet! Een ander alternatief is om de BBQ aan te steken en satés met barbecuesaus aan te bieden aan democratische prijzen.

2. Verlaag tijdelijk de prijs van een pintje of geef een tournée générale
Scoren de Belgen? Geef dan een tournée générale. Wil je meer volk tijdens alle matchen? Verlaag dan tijdelijk de prijs van een pintje bier of biedt volume promoties aan (verkoop bier per bak of per meter aan een lagere prijs).

3. Bouw jouw café om tot een écht ‘EK Village’
Kleed je zaak volledig aan in EK-sfeer. Sfeerversiering geeft meteen dat gezellige gevoel waar jouw klanten naar op zoek zijn. Hang Belgische vlaggen op, hang een spandoek buiten, blaas ballonnen op, leg een rode loper voor je zaak. Alles moet ervoor zorgen dat klanten meteen doorhebben dat het ‘koekenbak’ zal worden tijdens de matchen en dat er veel sfeer zal zijn.

4. Installeer een groot scherm
Niets is vervelender dan een wedstrijd te moeten volgen op een te klein scherm. Zeker als de zaak goed vol zit is dat niet ideaal voor je gasten. Een groot scherm is dus een must. Voorzie indien mogelijk een aparte ruimte waar de matchen uitgezonden kunnen worden. Dit kan, indien het weer het toelaat, zelfs buiten zijn! Heb je toch geen ruimte? Huur dan tijdelijk een groot scherm en plaats dit in je zaak zodat de mensen achterin ook mee kunnen volgen.

5. Zorg voor randanimatie
Een wedstrijd duurt 90 minuten maar je wil natuurlijk optimaal profiteren van de aanwezigheid van je klanten. Zorg daarom voor een voorprogramma en afterparty. Programmeer bv. een muzikant die ruim een uur voor de match optreedt in je zaak. Zorg eventueel voor een DJ na de wedstrijd zodat de overwinning gevierd kan worden tot in de vroege uurtjes. Heb je een eetcafé of restaurant? Serveer dan een speciale EK-dagschotel voor de belangrijke wedstrijden.

6. Verleng je openingsuren
Gesloten op maandag maar de Rode Duivels spelen? Het zou zonde zijn moest je deze gelegenheid niet aangrijpen om toch open te doen. Indien mogelijk kan je ook 7/7 open doen tijdens het hele EK zodat je optimaal profiteert van deze periode.

7. Zorg voor een stunt
Hang de langste supporterssjaal in je café of leg gras in heel je zaak. Verander de naam van je zaak tijdens het EK of pak de gevel in met vlaggen. Hang gesigneerde voetbaltruitjes aan de muur. Wie weet haalt jouw zaak zo wel de lokale pers en kan je genieten van extra cliënteel.

8. Organiseer een wedstrijd
Doe een pronostiek of organiseer een wedstrijd. Reik een prijs uit aan de best verklede supporter. Heb je een kickertafel? Organiseer een EK kicker tornooi en breng zo de competitie van het veld naar jouw zaak.

9. Verenig je buurt, bouw zelf een pop-up café of EK village!
Is jouw zaak gelegen naast enkele andere horecazaken? Sla dan de handen in mekaar en zet een echt buurtevent op poten. Verenig je stamgasten. Voorzie wel voldoende staanplaatsen, toiletten en eventueel een frietkraam zodat de mensen comfortabel naar de wedstrijden kunnen kijken.

10. Promoot je café
Heb je iets speciaal gedaan? Een actie die het verschil zal maken? Goed! Dan is het nu tijd om deze te promoten. Schakel de lokale pers in, gebruik een Facebookpagina of maak een Facebook evenement aan. Zet je acties in de kijker en geniet ten volle van deze hopelijk drukke en sfeervolle periode.

Wat heb jij gedaan om meer volk naar jouw zaak te lokken? Laat het ons weten!

Opcafégaan.be is een horecawebsite die alle cafés, brasseries en restaurants van Vlaanderen verenigt. Promoot uw zaak (gratis) op ons platform.